Hypovitaminoza vitaminu C
6. 4. 2011
Důležitou součástí stravy morčat je vitamin C (kyselina askorbová). Morčata, opice a lidé si neumí vitamin C vytvářet, protože jim chybí enzym (L-glukonogamalaktonoxidasa). Jsou tedy plně závislí na příjmu z krmiva. Základní denní dávka se pohybuje okolo 15-25mg na dospělé morče. U březích, kojících, rostoucích nebo nemocných potom 30mg/den. Kyselina askorbová je nutná pro formování aminokyselin - hydroxylysinu a hydroxyprolinu, které se podílejí na syntéze kolagenu. Jestliže je přítomen nedostatek vitaminu C, je tvorba kolagenu defektní a objevují se změny na stěnách cév, které snáze praskají, a krev se vylévá mimo krevní řečiště. Krvácivost se objevuje na dásních, v kloubech, svalech, na sliznicích a serózách. Dále je kolagen součástí závěsného aparátu zubů, narušením tohoto aparátu se zuby kývou a později vypadávají. Dalšími příznaky hypovitaminózy bývá zdrsnělá, nekvalitní srst, nechutenství (stav ještě více prohlubuje, neboť platí úměra - žádná potrava - žádný vitamin C), průjem, bolesti, zhoršuje se hojení ran, objevuje se kulhání (díky otokům a krvácení v kloubech). Snižuje se odolnost vůči nemocím. Již po dvoutýdenním vysazení vitaminu C se mohou objevovat první příznaky. V případě, že morče vitamin C dostává, ale v menších dávkách potíže nastupují pozvolna. Spíše se projeví jako potíže při reprodukci (nekvalitní spermie, obtížné zabřezávání), slabá mláďata, která mohou mít horší srst, častěji trpí dýchacími potíži, obtížně se pohybují (jakoby hopsají, častěji leží a ulevují si). Díky snížené imunitě se může zároveň objevit plíseň, svrab nebo kokcidióza. Při delším nedostatku dochází k úhynu. Nesprávné využití a vyšší potřeba bývá též u stresových stavů (časté změny prostředí a teploty, časté vystavování, odebrání mláďat, časté konflikty se spolubydlícími, atd.).
Nedostatek vitaminu C můžeme potvrdit pomocí přítomnosti výše uvedených příznaků, dále dle posouzení stravy:
· Jednostranná nebo chudá na vitamin C
· Směsi pro králíky a hlodavce mají malý nebo žádný obsah vitaminu C
· Nevhodně skladované krmivo - i ve správně uchovávaném krmivu vydrží vitamin C jen do tří měsíců. Navíc ve vlhku se ztrácí rychleji a bývají přítomné plísně a jejich toxiny.
· Nesprávné podávání - rozpuštěná kyselina askorbová se na světle rychle redukuje a tím ztrácí účinnost. Povaření nebo nádobky z kovu ji téměř zničí, proto je nutné používat sklo a plasty, na krájení nerez nože.
Při nedostatku zahajujeme léčbu vyššími dávkami vitaminu C, a sice 50 mg/den nejprve injekčně pod kůži, následně ve stejné dávce přes tlamičku každý den. Dávka do pitné vody se pohybuje od 200 do 400 mg/litr vody. Mimo syntetického vitaminu C (Celaskon, C-compositum, VitaminC PG, Supervit S, atd.), je vhodné přidávat zelené krmení, papriku, nať z petržele, kiwi, pažitku, čerstvé citrusy, omezeně kvůli plynatosti zelí a kapustu.
Přehled obsahu vitaminu C ve 100g potravy:
ZDROJ VIT. C
|
mg/100g
|
ZDROJ VIT. C
|
mg/100g
|
Paprika
|
105
|
Černý rybíz
|
183
|
Petrželová nať
|
100
|
Kiwi
|
160
|
Kapusta růžičková
|
89
|
Jahody
|
97
|
Pažitka
|
47
|
Citróny
|
63
|
Květák
|
45
|
Pomeranč
|
52
|
Špenát
|
44
|
Grapefruit
|
50
|
Kedlubna
|
40
|
Rybíz červený
|
47
|
Zelí červené
|
39
|
Maliny
|
33
|
Zelí bílé
|
36
|
Mandarinky
|
32
|
Rajče
|
23
|
Ananas
|
16
|
Mrkev
|
6
|
Jablko
|
11
|
Salát
|
5
|
Okurka
|
6
|